10 gesturi eco care nu te costa
Cu totii putem face ceva pentru a opri degradarea Planetei. Si chiar daca pentru unele persoane nu este important, poate fi dragut si reconfortant sa te gandesti si la altcineva/altceva decat la tine si nevoile tale de moment. Plus ca aceste gesturi iti aduc beneficii rezultate prin economie la buget.
1- Opreste apa atunci cand iti perii dintii sau te sapunesti in dus.
2- Fa dus, nu baie. E mai rapid si mai ieftin.
3- Foloseste becuri ecologice, sunt o investitie buna.
4- Tipareste pe ambele fetei ale hartiei, foloseste drept cirone documentele tiparite gresit. ca sa nu te incurci urmeaza sfatul pe care mi l-a dat prietena mea: taie cu un marker colorat partea care nu-ti mai foloseste.
5- Arunca separat sticlele la sticla, hartia la hartie si plasticul la plastic. Nu e atat de greu pe cat pare la inceput, mai ales ca s-au amplasat mai multe containere pentru reciclarea diferentiata in Bucuresti. Important este sa incepem de undeva, cu timpul va deveni obisnuinta.
6- Refoloseste. Nu-ti schimba telefonul mobil daca nu ai nevoie de altul si la fel orice gadget. Daca insisti totusi ca ai nevoie de un upgrade, daruieste sau vinde respctivul obiect. Daca nu mai este cazul du-l intr-un centru special de colectare. Bateriile, incarcatoarele se pot duce in magazine Cosmote.
7- Cumpara vintage sau second hand (aduce o nota distincta si originala garderobei tale). Cumpara conform unui plan si ghideaza-te dupa dictonul ” Sunt prea sarac sa ma imbrac ieftin”. Asa nu te vei plictisi dupa 2-3 luni de obiectele cumparate si nu le vei arunca in uitare. Economie de buget si economie de resurse pentru producerea acelor obiecte.
8- Cumpara legume si fructe de sezon. Sunt mai ieftine, au mai mult gust si ai mare sansa sa fie romanesti daca ti le procuri din piata. Cu cat sunt aduce de mai departe si cu cat sunt mai indepartate de sezonul lor, cu atat mai mult s-a consumat in producerea si trasnportul lor. Asta nu inseamna sa nu ne cumparam niciodata rosii cherry iarna, daca ne este pofta. Doar ca nu in fiecare zi.
9- Stinge toate luminile si orice consumator de energie electrica atunci cand iesi dintr-o camera. Cand pleci de acasa ai grija sa opresti toate ledurile rosii, adica sa scoti din priza tot ce se poate scoate. Asta o tin minte din Capitain Planet.
10- Nu arunca mancare, nu comanda mai mult decat iti trebuie la restaurant. Nu cumpara mai mult decat ai nevoie. Chiar e pacat sa arunci mancare cand altii nu au ce manca. Si nici nu se consuma resurse pentru a produce ceva ce va fi aruncat. Daca totusi ai comandat mai mult, ia la pachet fara sa te simti rusinat si da mancarea unui om care are nevoie, sigur il vei intalni in drumul spre casa. Sunt atat de multi.
Astept alte eco gesturi pentru intregirea listei mele.
buna.eu am lucrat la cosmote si pot sa-ti spun ca acolo se recicleaza hartia,au mare grija sa tipareasca doar ce le trebuie,ni s-a facut si un training pe reciclare si economisire resurse.
Ma bucur foarte mult sa aud asta. Am fost in vizita la un prieten, cam la o zi dupa ce am scris articolul asta si am vazut ca recicleaza diferentiat. Si nu ma asteptam.
Atat de bine punctat. As mai adauga si partea cu transportul. Bicicleta – este un mijloc de transport extrem de comod, ieftin si in plus, prietenos cu mediul.