Cum folosim uleiurile vegetale pentru par si scalp
Am auzit toate despre beneficiile diferitelor uleiuri vegetale bio pentru hidratarea si refacerea parului, dar de la vorba la fapta este cale lunga, asa ca pentru multe dintre noi raman doar niste produse despre care este de bonton sa zici de bine.
Nu prea ne vine sa credem ca uleiul ar face bine unui scalp gras sau ca o sa reusim vreodata sa mai scoatem din par untul de shea. De altfel am o prietena care s-a spalat pe cap din nou, dupa aplicarea untului de shea pe post de balsam. Dar se poate cu putina informare. Si, ca in orice lucru, trebuie sa iti si placa putin modalitatea asta de ingrijire.
Uleiul de neem calmeaza mancarimile, ajuta la eliminarea matretii, trateaza psoriazisul scalpului, intareste firul de par si stimuleaza regenerarea acestuia, stopeaza caderea parului (atunci cand ea nu este cauzata de imbatranire, un proces ireversibil, oricat de mult ne lupatm cu el). Uleiul de neem actioneaza la nivelul scalpului, adica exact unde incepe sanatatea si problemele parului. Singura problema este mirosul insuportabil.
Cum il folosim? Adaugam ulei de neem in sampom, 5 ml la 100 ml. La fel se procedeaza si in ametecul cu un ulei de baza, jojoba, cocos, argan, masline. Cu uleiul astfel preparat (nu cu toata cantitatea, ci doar cat avem nevoie 🙂 ) masam scalpul si lasam sa actioneze minim 30 de minute intr-un prosop cald (partea nasoala este cand se raceste prosopul, eu il mai incalzesc). Pentru un tratement intensiv puteti folosi numai ulei de neem pur, organic.
Uleiul de argan – miracolul din Maroc descoperit recent de Europa este cel mai dorit si cautat ulei in acest moment. Nu cred ca e mai bun decat altele, dar nu ai cum sa lupti cu marketingul. Acum totul trebuie sa fie cu argan.Nu l-am folosit niciodata, nici pentru ten. Avem si noi un ulei pentru ten, Huile Botanique de la Cattier, cu un continut ridicat de ulei de argan, dar si de alte uleiuri vegetale si clientele noastre au spus ca este mai bun decat uleiul pur de argan, deoarece patrunde mult mai repede in piele si nu o ingrasa deloc.
Foarte eficient in cazul parului uscat, vopsit, degradat, „explodat” – nu prea stiu sa traduc frizzy, dar va pun o poza alaturi.
Cum il folosim? Pentru hidratare si stralucire se aplica uleiul cald pe parul umed si se lasa minim 30 de minte intr-un prosop cald. Se samponeaza si se foloseste balsam sau masca in mod normal. Pentru varfurile uscate si despicate il aplicam pe parul spalat, cu grija sa nu incarcam prea tare, se usuca si se coafeaza in mod normal.
Uleiul de jojoba – este uleiul bun pentru orice tip de par (normal, gras, cu matreata, vopsit, degradat) si poate fi folosit ca baza pentru orice reteta cu uleiuri esentiale.
Cum il folosim? In tratament cu ulei cald de 30 de minute sau peste noapte, adaugat in balsam sau amestecat cu diverse fructe hranitoare (banana, avocado) , cu miere.
Uleiul de cocos – patrunde foarte bine in firul de par, il intareste si ii ofera stralucire. Nu conteaza daca este sub forma solida sau lichida.
Cum il folosim? Datorita capacitatii extraordinare de penetrare nu trebuie clatit daca reusiti sa aplicati cantitatea corecta. Pe parul proaspat spalat se aplica cate putin, cu degetele, de la varfuri spre radacina, evitand-o bineinteles. In tratamentul scalpului uscat si iflamat, a dermatitei seboreice: se aplica uleiul incalzit si se lasa sa actioneze peste noapte.
Uleiul de migdale , bogat in vitaminele E, P si B, in acizi grasi monosaturati si in acid linoleic este bun in tratamentul matretii uscate.
Cum il folosim? Amestecat cu ulei de masline se aplica pe toata suprafata scalpului si se lasa sa actioneze intre 30 de minute si o ora.
Uleiul de masline – benefic pentru parul uscat, afectat de caldura si soare, care se rupe usor.
Cum il folosim? Pentru hidratare aplicati pe parul uscat cu prosopul si lasati sa actioneze pentru cel putin 30 minute. Pentru combaterea matretii se aplica uleiul cald la baza firului de par (tot pe parul usor umezit) prin masaj si se lasa intre 30 de minute si o ora. Cea mai buna solutie este combinarea in cantitati egale a uleiului de masline cu cel de migdale.
Uleiul de avocado – am mai vorbit despre beneficiile lui, eu il folosesc acum amestecat in balsam si in masca. Avand in vedere ca am parul decolorat si vospit, aveam nevoie de un plus de stralucire, iar serumurile de stralucire de pe piata nu fac altceva decat sa imbacseasca. Daca il uscati corect, o sa aveti un par foarte lucios. L-am folosit o data si pe post de ulei de par pentru placa si mi s-a ingrasat parul intr-o zi.
Untul de shea – nu este un ulei, dar forma lui lichida patrunde mai usor in firul de par. Are proprietati antiinflamatoare si de vindecare remarcabile. Cel mai bun este untul pur, nerafinat.
Cum il folosim? In tratamentul de 30 de minute, incalzit in prealabil la bain-marie, pentru parul deshidratat si uscat. Aplicat direct pe scalpul uscat sau inflamat, lasat sa actioneze peste noapte.
Reguli generale (din experienta mea cu uleiurile):
– in general aplicati uleiurile pe parul ud, patrund mult mai repede
– cea mai usoara metoda de folosire a uleiurilor pentru hidratarea parului este amestecul cu balsamul sau masca
– foosite in exces sau incorect, ingrasa parul
– pentru coafare se folosesc numai un ulei usoare, non-grase precum cel de jojoba, argan (doar pentru parul uscat, decolorat, sau cu varfuri despicate), cocos, doar cateva picaturi
– uleiurile se incalzesc numai la bain-marie
– daca nu il folositi pentru scalp, aplicati uleiul de la jumatatea lungimii parului spre varfuri evitand baza
– tratamentul de 30 de minute cu ulei cald are nevoie de un prosop reincalzit in permanenta (asta daca nu aveti casca incalzita in casa)
Folosesc uleiuri pentru ingrijirea parului, am parul uscat si ma ajuta enorm. Pe lungime amestec ulei de masline cu masca de par Kallos si intind bine, iar la varfuri aplic un amestec de ulei de ricin cu ulei de masline, fara masca deoarece am fact coji de la ea.
Ma amuza ca saptamana aceasta multe bloggerite au scris despre binefacerile uleiurilor vegetale 😉 Parca ne-am vorbit :))
Merci frumos pentru toate informatiile, sunt foarte utile!
Hehe, apropo de untul de shea…si eu m-am spalat de vreo 2 ori pe cap dupa ce l-am folosit prima data…
La faza cu frizzy hair mergea o poză cu capiţa mea :))
Am exact acest tip de păr
Gaby, nu sunt de acord cu tine, parul tau este frumos, doar l-am vazut.
Merci frumos pentru toate informatiile, sunt foarte utile! Hehe, apropo de untul de shea…si eu m-am spalat de vreo 2 ori pe cap dupa ce l-am folosit prima data…
Eu folosesc pentru scalp si par uleiul 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la thursday plantation.
Din sticluta de ulei am pus cateva picaturi direct in sampon. De cand folosesc amestecul acesta cu ulei din arbore de ceai, parul meu se ingrasa mai greu si am scapat si de matreata.
@Andreea, iti multumesc pentru informatie, voi incerca.
http://www.dollania.ro
Dollania ofera o gama larga de uleiuri vegetale, 100% naturale. Mai mult, mizam pe informarea corecta in ceea ce priveste utilizarea lor. Am prezentat o scurta comparatie intre uleiurile vegetale si cele esentiale. Este foarte important ca uleiul vegetal sa fie folosit in mod corect, pentru a ajunge la rezultatele dorite. Fiecare produs este descris in detaliu, prezentand beneficiile, suprafetele de utilizare si mod de utilizare, proprietati etc.
Produsele sunt fabricate in Franta si sunt atestate FEBEA !