Am tot citit in ultima vreme cum ca Soarele este din ce in ce mai periculos, ca anul asta isi atinge punctul maxim din ciclul de 11 ani al exploziilor solare, eveniment combinat cu punctul maxim al ciclului magnetic de 22 de ani. Si am inceput sa ma alarmez, dar in acelasi timp m-am hotarat sa ma informez inainte de a decreta sfarsitul lumii si al bronzului.
Daca Pamantul ar fi fost la o alta distanta de Soare nu ar fi fost posibila viata. Expunerea la soare vine cu o multime de beneficii (organismul secreta un hormon care ne face mai eficienti si mentine functiile organismului in parametri optimi, corpul sintetizeaza vitamina D, ne ridica moralul), insa orice expunere necontrolata si neprotejata a devenit un pericol real la adresa sanatatii noastre. Vara aceasta meteorologii au semnalat un nivel al radiatiilor ultraviolete foarte ridicat (cu indicele cuprins intre 8 si 10, in conditiile in care maximul este 11).
Soarele se apropie de punctul maxim al ciclului de explozii solare si il va atinge la sfarsitul lui 2013/inceputul lui 2014. La inceputul lunii februarie a avut loc cea mai mare explozie solara din ultimii 4 ani, dar nici pe departe comparabila cu cele petrecute in 2003. Si in 2003 nimeni nu vorbea despre intensitatea exploziilor solare cu atat de multa teama si panica.
Nu cred ca trebuie sa ne fie mai frica acum de soare decat ne era inainte. Daca acum cativa ani nu ne protejam atitudinea de atunci este gresita, dar nici nu as sta doar in casa din cauza Soarelui mare si rau.
Ce este bronzul?
Reactia pielii la radiatiile ultaviolete (UV). Cand pielea este expusa la actiunea razelor UV melanocianitele produc pigmentul maro numit melanina, care innegreste celulele epidermei. Aceasta innegrire a celulelor este modalitatea pielii de a se apara impotriva degradarii provocate de razele UV.
Razele UV ataca ADN-ul celulelor epidermei provocand enzimele sa repare raul facut. Nu intotdeauna insa ADN-ul este refacut si toate bucatelele nereparate conduc la mutatii care maresc riscul de cancer. Ambele tipuri de raze (UVA si UVB) sunt nocive.
Pielea inchisa la culoare in mod natural este mai protejata de efectele nocive ale razelor solare decat pielea deschisa la culoare. Pielea inchisa la culoare obtinuta prin bronz inseamna in final tot atacuri ale razelor UV asupra ADN-ului care pot provoca aparitia celulelor canceroase.
Bronzul ataca ADN-ul, la fel si arsurile solare. Dar nu amandoua au fost legate de aparitia melanomului, ci doar arsurile. O singura arsura severa in timpul copilariei sau al adolescentei sau cinci asemenea evenimente neplacute petrecute pe parcursul vietii unui om dubleaza riscul de a dezvolta melanom. Cat de mult sau cat de putin ne putem expune la soare pentru a fi in afara oricarui risc? Se efectueaza studii pentru a determina cum timpul petrecut in soare influenteaza proportional aparitia si dezvoltarea celulelor canceroase.
Skin Cancer Foundation spune ca nu exista bronz sigur si recomanda evitarea lui sub orice forma, dar de altfel si asociatiile care lupta impotriva HIV recomanda ca cea mai sigura metoda de protectie abstinenta.
Atata vreme cat nu stiu ca cat creste riscul de a dezvolta melanom daca ma bronzez cu protectie – pentru ca nu exista rezultate ale niciunui studiu in aceasta directie, asa cum am mentionat mai sus – nu am de gand sa renunt la bronz. Cu masurile de precautie necesare: orele 11.30-16.30 ies din discutie, protectie minim 20 pentru mine – nu m-am ars niciodata si nici nu ma inrosesc de la soare, ma bronzez direct, alimentele adecvate.
Pentru cele mai multe forme de cancer de piele exista tratament.
Surse: National Geographic
Telegraph
SkinCancer Foundation
Pretty blunt :)) Da’ cu pistruii ce ne facem? :))
Imi plac pistruii si daca esti predispusa la asa ceva nu scapi de ei nicicum. Mie imi apar de la inceputul primaverii desi folosesc o crema de zi cu SPF 25 si o aplic cu generozitate si tot imi apar. La fel prietena si partenera mea are probleme cu petele si orcat se fereste si se protejeaza de soare tot ii apar.