Vitamina E naturala d-alpha tocoferol
“Vitamina E “este numele colectiv pentru un grup de compusi solubili in grasimi, cu activitaţi antioxidante distinctive.
Vitamina E in stare naturala exista sub opt forme chimice opt (alfa-, beta-, gamma-, şi delta-tocoferol şi alfa-, beta-, gamma-, şi delta-tocotrienol), care au diferite niveluri de activitate biologică . Alfa-(sau α-) tocoferol este singura forma care rapunde cerintelor fiziologice umane.
Concentraţiile serice de vitamina E (alfa-tocoferol) depind de ficat, care preia nutrienţul dupa ce diferitele forme sunt absorbite de intestinul subtire. Ficatul resecreteaza preferential numai alfa-tocoferolul, prin intermediul proteinei de transfer hepatica a alfa-tocoferolului; ficatul metabolizeaza si excreta celelalte forme de vitamina E.
Antioxidantii protejeaza celulele de efectele daunatoare ale radicalilor liberi, care sunt molecule care conţin un electron neimpartasit. Radicalii liberi distrug celulele şi ar putea contribui la dezvoltarea de boli cardiovasculare si cancer. Electronii neimpartasiti – ca orice este neimpartasit are ceva de zis – sunt extrem de energetici şi reactioneza rapid cu oxigenul – mai mult contra vointei acestuia, de ciuda ca sunt neimpartasiti – pentru a forma speciile reactive de oxigen (ROS). Organismul formeaza endogen –din interior – ROS atunci cand transforma produsele alimentare in energie, si antioxidantii ar putea proteja celulele de efectele daunatoare ale ROS. Corpul este, de asemenea, expus radicalilor liberi din mediul inconjurator, cum ar fi fumul de tigara, poluarea aerului şi radiaţiile ultraviolete. ROS sunt parte a mecanismelor de semnalizare între celule.
Termenul de specii reactive ale oxigenului este un termen general care se referă nu numai la “radicalul oxigen central”, ci include de asemenea şi alte specii chimice reactive ale oxigenului denumite falşii radicali (Halliwell 2007).
Vitamina E este un antioxidant solubil in grasimi care opreşte producţia de ROS atunci când grasimile sufera de oxidare. Oamenii de stiinta investigheaza daca, prin limitarea productiei de radicali liberi şi, eventual, prin alte mecanisme, vitamina E ar putea ajuta la prevenirea sau întârzierea bolilor cronice asociate cu radicalii liberi.
Vitamina E intervine in metabolismul creatinei musculare si a al apei, al glucidelor si al lipidelor, favorizeaza depunerea glicogenului in tesuturi.
In prezent, conţinutul de vitamina E din alimente si suplimente alimentare este listata pe etichete în unitati internaţionale (UI), o masura de activitate biologica, mai degraba decit cantitatea. Fireşte vitamina E din surse naturale se numeste d-alfa-tocoferol, formula produsului sintetic este dl-alfa-tocoferol.
Conversia se face in felul urmator : 1 IU = 0.667 mg d-alfa-tocoferol = 1 mg dl-alfa tocoferol
Alimente bogate in vitamina E:
1. Migdale -30 gr migdale crude contin 7.4 mg vitamina E
2. Seminte crude de floarea-soarelui, susan,dovleac – 1/4 de ceasca cu seminte contine 90% din necesarul de vitamina E a unui adult
3. Sfecla mangold – este cultivata mai ales in tarile nordice; se consuma frunzele si tijele. Este un aliment bogat in vitaminele K, C si A, glucide, celuloza, substante proteice, foarte multe saruri minerale (potasiu, sodiu, fosfor, calciu – in cantitati cu adevarat semnificative), iar o ceasca de frunze fierte ofera17% din necesarul de vitamina E. Daca petiolul este bogat in potasiu, frunzele se remarca prin continutul in vitamina C, potasiu, calciu, fosfor.
4. Spanac
5. Frunzele de rapita -sunt un pic amarui insa doar o ceasca de frunze contine 12% din necesarul de vitamina E plus vitaminele A, C si K, folati.
6. Varza creata
7. Uleiurile vegetale – pe primul loc se situeaza uleiul din germeni de grau (150 mg/100g)
8. Alune de padure
9. Semintele de pin
10. Avocado – 1 avocado contine aproape 5 mg de vitamina E
11. Brocoli
12. Patrunjel
13. Masline
La fiecare schimbare de anotimp eu fac o cura de 30 zile de antioxidanti. Nu iau doar vitamina E deoarece aceasta are nevoie de vitaminele A si C si de seleniu pentru a fi absorbita in mod corect de catre organism.
Cateva dintre suplimentele mele preferate:
1. Vitamina E naturala cu seleniu de la Now Foods – din pacate nu le gasesc tot timpul
2. Basic Antioxodant de la GNC – A, C, E si seleniu
P.S. Clarra ne-a recomandat iherb.com pentru suplimente mai ieftine.
Vitamina E naturala cu Seleniu se gaseste aici http://www.iherb.com/Now-Foods-E-400-250-Softgels/515 – 250 de pastile cu aprox 96 ron, deci mult mai bine ca pe suplimente… shippingul e 6 dolari la comenzi sub 40 de dolari, si 4 dolari la comenzi mai mari de 40
iar daca introduci codul pog662 sau orice alt cod vrei tu de pe net, primesti discount 5 dolari la prima comanda, daca e sub 40 de dolari, sau 10 dolari daca e peste 40 de dolari…
@ Clarra, stiu ce inseamna sa fii importator si inteleg taxele pe care le plateste situl respectiv asa ca nu stau sa fac aceste comparatii. Shippingul este 6 dolari daca alegi Posta sau curierul? Ideea este ca in acest moment pe niciun site nu este disponibil respectivul supliment, tocmai de aceea in ultima vreme m-am orientat spre GNC. Apropo, astea sunt si mai scumpe. :)))))
Stiu ca sunt costuri mari si pentru importatori, dar pentru mine, ca si consumator, e mult mai rentabil sa cumpar de pe iherb.
Shippingul este 6 dolari prin International Airmail. Produsele ajung in maxim 8 zile lucratoare, la posta locala. Eu am comandat de mai multe ori de la ei, si chiar daca nu au un produs pe stoc, eu mai verific periodic, pentru ca in maxim 10 zile reapare pe stoc in majoritatea cazurilor.