SPM – cum il combatem natural? (partea I-a)
Sindromul premenstrual nu este o gaselnita de-a noastra pentru a ne comporta inexplicabil cu cei din jur. Nu-mi doresc si sunt sigura ca niciuna dintre voi nu isi doreste asta, sa fiu imposibila, ciufuta, nervoasa, de neinteles, hipersensibila, sa nu imi convina nimic, plangacioasa, uracioasa, – ati inteles ideea, nu? – vreo trei zile pe luna.
De ce si-ar dori o femeie sa nu se inteleaga nici ea pe ea, sa o bufneasca plansul ca nu mai are fard de obraz tocmai acum cand trebuie sa iasa in oras si este palida, ca apoi sa ridice tonul la dispecera de la taxi pentru ca nu a inteles din prima adresa (bine, ele mai merita din cand in cand), sa se supere exagerat pentru ca nu i-ai spus ca s-a imbracat frumos exact cu tonalitatea potrivita si in momentul in care credea ea ca trebuie, sa nu ii convina restaurantul pe care l-ai ales dar nici sa nu vrea in altul, sa se certe din orice nimic cu oricine ii iese in cale, sa fie artagoasa, dupa care sa o bufneasca plansul din nou?
Unii ar zice ca ne place, dar nu este adevarat. SPM-ul este un chin pentru mine si as vrea sa ma ascund in casa si sa mananc tone de ciocolata, poate, poate o sa fiu mai binedispusa.
Deci, cum il combatem natural?
In primul rand trebuie sa tinem un jurnal al ciclului pentru a observa cand anume se declanseaza sindromul premenstrual, deoarece ciclul difera foarte mult de la o femeie la alta . Dupa 2-3 luni de observatie putem sa luam cateva masuri.
1. Cele mai eficiente pentru mine au fost pastilele de sunatoare (antidepresiv natural). Doar ca nu ai voie sa le combini cu anticonceptionale. Ele se pot administra incepand cu cateva zile inainte de declansarea sindromului si pana la terminarea ciclului sau, puteti incepe cu o cura de o luna.
2. Suplimente de Vitex Agnus Castus – o planta denumita popular Piperul Calugarului. In afara de faptul ca reduce sindromul premenstrual, are efecte pozitive si asupra fertilitatii. Poate fi folosita luni de zile fara intrerupere.
3 . Sumplimente de Calciu (1200mg) si vitamina B6 (50-100mg) deoarece acestea au efecte benefice asupra sistemului hormonal; exista o legatura stransa intre administrarea calciului si imbunatatirea simptomatologiei si intre administrarea vitaminei B6 si ameliorarea depresiei si a simptomelor fizice
4. Administrarea zilnica de vitamina E (400 UI) este de asemenea eficienta in reducerea sensibilitatii sanilor, daca este utilizata in perioada premenstruala
“5. Uleiul de primula de seara
Daca ducem lipsa de acidul gamma linoleic, un acid gras capabil sa stimuleze prostaglandina antiinflamatorie, simptomele PMS-ului sunt accentuate. Dar ea se regaseste din plin in uleiul de luminita, ale carui proprietati anti-PMS sunt recunoscute de multa vreme. Uleiul de limba-mielului, care contine o cantitate si mai mare de prostaglandina, este, de asemenea, foarte eficace.
Doza corecta: 1.000 mg de ulei de luminita de doua-patru ori/ zi, dupa importanta simptomelor, sau 1.000 mg ulei de limba-mielului o data sau de doua ori pe zi. Se administreaza pe intreaga perioada a ciclului.
6. Agenti lipotropi pentru decongestionarea ficatului
Substantele lipotropice grabesc indepartarea depozitelor de grasime. Mai simplu spus, ele „decongestioneaza“ ficatul, imbunatatesc functionarea acestuia si ajuta la metabolizarea grasimilor prin marirea capacitatii de producere a lecitinei de catre ficat. Lecitina avand un aport important in descompunerea colesterolului. Sindromul premenstrual este corelat cu metabolizarea defectuoasa a grasimilor de catre ficat. Un amestec bun pentru ficat poate fi realizat din 1000 mg colina, 500 mg metionina si/sau cisteina.
Doza corecta: 1.000 mg de ulei de luminita de doua-patru ori/ zi, dupa importanta simptomelor, sau 1.000 mg ulei de limba-mielului o data sau de doua ori pe zi. Se administreaza pe intreaga perioada a ciclului.
7. Zinc pentru imbunatatirea aspectului pielii
Zincul este foarte eficace in lupta cu eruptia acneica dinaintea ciclului. Doza corecta: 30 mg zinc, asociat cu vitamina C, pentru o mai buna asimilare si un surplus de vitalitate.
In functie de simptome, este posibila asocierea mai multor suplimente, acestia fiind compatibili. Dar ideal este sa incepi prin reglarea alimentatiei, si apoi sa iei nutrientii mentionati mai sus timp de doua – trei luni. Daca toate acestea nu dau totusi rezultate satisfacatoare, nu mari dozele, pentru ca pot aparea reactii adverse, iar mai mult nu inseamna mai bine. Fa-i o vizita medicului tau de familie si consulta-te cu el. Sau poate ginecologul tau trebuie sa iti prescrie o alta metoda contraceptiva ori un calmant.
8. Magneziu pentru lupta cu stresul
Adesea dezechilibrata, alimentatia noastra nu mai reuseste sa ne acopere toate nevoile de nutrienti, mai ales daca fumam sau folosim anticonceptionale. Anumiti complementi, insa, pot restabili echilibrul si le pot ajuta pe femeile care sufera de PMS. Daca pofta de ciocolata este mai accentuata in saptamana care preceda ciclului si te simti coplesita de stres, atunci este posibil sa duci lipsa de magneziu.
Doza corecta: aproximativ 300 mg/zi sub forma de capsule. Adauga 200 micrograme de crom/zi, in caz de pofta de dulce.” psychologies
Eu folosesc suplimente de zinc si magneziu, lecitina, vitamina E – il folosesc mai ales pentru ca este antiimbatranire, recunosc.
Activitatea fizica este un alt factor important de combatere a sindromului premenstrual deoarece creste eliberarea de endorfine la nivelul creierului si astfel, este redusa perceptia dureroasa si da o senzatie de bine . Sunt o gramada de clipuri pe youtube dupa care putem face miscare, nu este necesar sa avem abonament la sala.
In timp ce scriam acest articol am vorbit cu prietena mea la telefon si m-a intrebat, “da cu ceaiuri nu se poate”?
O ceasca de ceai de zmeur bauta dimineata pe stomacul gol si o ceasca de ceai de catusnita (iarba matei) in fiecare seara au efect calmant si cresc nivelulde steroli vegetali in sange.
Ceaiul de coada soricelului, consumat zilnic in saptamana dinaintea menstruatiei previnde sindromul premenstrual si durerile menstruale.
Un ceai din amestec de frunze de urzica, coada calului, traista ciobanului, musetel, coada soricelului. Se bea o ceasca pe zi.
Semintele de in “detin cel mai bogat depozit de lignans si fibre. Datorita elementrului de echilibru al hormonilor numit lingan si estrogenului din planta (phytoestrogen) – uleiul de in ajuta la stabilizarea si echilibrarea dozei de estrogen – progesteron, adica: imbunatateste functionarea uterului, regleaza ciclul menstrual [in timpul menstruatiei, uleiul de in blocheaza formarea de prostaglandins, eliberat in exces in aceasta perioada, drept pentru care determina pierderi de sange prea mari] si atenueaza crampele.”Le poti consuma macinate sau sub forma de ulei toata viata. Am mai scris despre beneficiile lor mai demult.
Surse: sfatul medicului, unaculuna
Mai scriu si in alta zi despre acest subiect. Va urma.