NU in protectia solara
1. NU uleiurilor bronzante. Nici macar nu mai are sens sa explicam, nu?
2. NU spray-urilor de protectie solara. Pot fi inhalate si nu ofera acelasi grad de acoperire deoarece avem senzatia ca am aplicat suficient. daca totusi doriti sa le folositi aplicati pana cand pielea devine lucioasa, incercand sa evitati inhalarea.
3. NU SPF-urilor mai mari de 50 deoarece ofera o falsa senzatie de protectie absoluta, ceea ce nu exista. Orice crema pentru protectia solara ati folosi, tot trebuie sa respectati si restul regulilor (ore, reaplicare, haine, palari, etc). Exista discutii cu privire la limitarea valorii SPF-ului la 50+
4. NU oxybenzone-ului. Este utilizat frecvent in cremele de protectie solara, penetreaza pielea, patrunde in sange si se comporta ca un estrogen. Poate cauza reactii alergice.
5. NU retinyl palmitate (vitamina A). De ce sa nu folosim acest ingredient minunat cu proprietati antiageing? Il putem folosi linistite in tratamentele de noapte sau in cremele de zi care nu pfera protectie solara.
Pe pielea expusa la soare poate genera leziuni si tumori cutanate potrivit mai multor studii guvernamentale desfasurate in SUA de catre National Toxicolgy Program. Cu toate acestea FDA-ul nu a luat nici o decizie in aceasta privinta, iar parerile dermatologilor sunt impartite.
Mai multe studii inca se desfasoara, alegera este intotdeauna a voastra.
6. NU cumparati creme pentru protectia solara cu SPF mai mic de 15 si uitati-va atent ca acestea sa contina filtre cu protectie UVA extinsa (avobenzone, tinosorb, mexoryl sx, oxid de zinc). De preferat unul dintre ultimele 3.
7. NU aplicati prea putina crema de protectie solara. Oricum toti aplicam prea putina, deoarece daca am folosi cantitatea curenta ne-am acoperi de un strat de crema ca o glazura. Tocmai din aceasta cauza este indicat sa folosim o crema de protectie solara cu SPF 30 tot timpul.