Inlocuitori naturali ai zaharului – concluziile mele
Cautand informatii despre subiect, mi-am dat seama ca este extrem de greu sa tragi niste concluzii bazandu-te pe informatiile de pe internet. Cel putin pe cuvinte. Tocmai din acest motiv in articolul anterior dedicat subiectului inlcouitori naturali ai zaharului, am facut niste tabele cu valori ale caloriilor, indicelui glicemic, mineralelor si vitaminelor continute (am gasit diferente si la acest capitol, dar foarte mici).
Comparand strict cifrele, nu gasesc motive sa aleg mierea ca fiind bogata in vitamine si minerale sau nectarul de agave ca find natural si neprocesat in detrimentul zaharului alb, rafinat si hulit.
Ca sa beneficiezi de cantitati seminificative de vitamine si minerale din miere, ar trebui sa consumi zilnic kilograme probabil, ceea ce nu ar duce decat la o dieta bogata in carbohidrati proveniti din zahar, iar in procesul de extractie al nectarului de agave sunt folosite suficente chimicale si proceduri.
Inlocuitori naturali ai zaharului care nu prezinta nici un fel de contraindicatii demonstrate pana in prezent si au calorii putine
1. pudra nealbita de stevie provenita din macinarea frunzelor uscate de stevie;
2. eritritolul
3. siropul de yacon
Nu prea inteleg de ce xilitolul castiga atat de mult teren sub acest aspect. Comparand valorile nutritionale, rezulta ca xilitolul contine doua treimi din caloriile zaharului, deci nu mi se pare o alternativa pentru cei care nu vor sa se ingrase sau vor sa slabeasca.
Inlocuitori naturali ai zaharului – pentru cei care nu sunt interesati de calorii si vor o alternativa la zahar, neprocesata si fara chimicale adaugate
1. Sirpoul de artar
2. Zaharul din nuca de cocos
3. Pudra de lucuma
4. Mierea
5. Sirop de yacon
6. Pudra de stevie nealbita
Inlocuitori naturali ai zaharului care contin minerale si vitamine si pot fi considerati un aliment benefic
1. Pudra de lucuma
2. Sirop de yacon