Cum sa ....?

Reguli pentru curatarea corecta a tenului

O rutina corecta de curatare a tenului este cel mai important aspect in ingrijirea acestuia, deoarece fara un ten bine curatat ceilalti pasi sunt din start gresiti.

Reguli generale pentru curatarea tenului

1. Tenul trebuie curatat si dimineata si seara, indiferent daca ne-am machiat sau nu, indiferent daca avem de gand sa purtam machiaj sau nu.
2. Demachierea si curatarea tenului sunt doua etape diferite care se realizeaza de obicei cu produse diferite in functie de tipul de machiaj purtat.
Daca ai un machiaj rezistent la apa cea mai buna solutie pentru a il indeparta este un ulei demachiant sau un cleansing balm (balsam de curatare). In cazul unui machiaj lejer realizat doar cu cateva produse, acesta poate fi indepartat de catre produsul de curatare, daca nu vrei sa folosesti un lapte demachiant sau o solutie micelara. Indiferent ce ai alege, aminteste-ti ca aceasta etapa se numeste DEMACHIERE si nu CURATARE. Inclusiv solutia micelara trebuie indepartata de pe fata, se poate doar cu apa, chiar daca pe eticheta produsului se specifica sa nu.
3. Produsul de curatare este solubil in apa si are surfactanti blanzi* care nu irita tenul.
4. Se foloseste doar apa calduta. Se umezeste tenul cu apa, dupa care se aplica produsul de curatare in palme si dupa pe ten. Produsul de curatare trebuie sa stea pe suprafata pielii minim 20 de secunde.
5. Timpul de clatire trebuie sa fie de minim 1 minut pentru a fi indepartate toate urmele de surfactanti.
6. Fata se sterge cu un prosop detinat numai ingrijirii tenului, pe care puteti sa il schimbati cat de des doriti. ATENTIE: prosoapele si lenjeria se spala la temperaturi mai mari de 40 de grade pentru distrugerea bacteriilor si se calca.
7. Nu folosim sapunuri pentru ten, nici macar naturale. Acestea au un efect alcalin si perturba echilibrul natural al pielii conducand la uscarea acestuia prin eliminarea uleiurilor naturale. Sapunurile au PH mai mare de 7 (alcalin), in timp ce al tenului se situeaza cam la 5.5.
8. Tenul trebuie neaparat curatat dupa activitati fizice sau dupa bazin. Exista variante mini ale produselor, pe care le puteti avea mereu la indemana. Se poate folosi doar o solutie micelara in situatii de urgenta, urmand ca dupa sa curatati tenul in mod corespunzator.
9. Inainte de a incepe rutina de ingrijire a tenului, trebuie sa ne curatam mainile.
10. Folosirea scrub-ului  de doua ori pe saptamana indeparteaza celulele moarte, de aceea este recomandata folosirea lui.

Curatarea in functie de tipul de ten.

1. Ten cu rozacee sau foarte sensibil
Produsul de curatare destinat acestui ten trebuie sa aiba o formula cat mai simpla, cu cat mai putine ingrediente. Nu contine: parfum, alcool, agenti iritanti, surfactanti duri.  Formulele care nu usuca si fara sulfati sunt cea mai buna alegere. Nu se folosesc scurburi sau sapunuri, dar puteti folosi un burete konjac.
2. Ten mixt, gras
Contrar parerii generale nu trebuie sa folosim un produs astringent deoarece acesta nu va face altceva decat sa mareasca productia de sebum. Produsul de curatare trebuie sa contina cat mai putini agenti umectanti’* (glicerina, acid hialuronic, sorbitol, uree, aminoacizii din proteine hidrolizate de orez/grau, amonium lactate), in rest se aplica aceleasi reguli.
3. Ten normal, uscat.
Produsul ar trebui sa contina agenti umectanti, sa aiba o formula care sa nu usuce, fara sulfati.
*Surfactanti duri: Sodium Lauryl Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate
Surfactanti blanzi: cocamide betaine, Sodium C14-16 Olefin Sulfonate, disodium Cocoamphodiacetate, sodium cocoyl glutamate, sodium lauryl glucose carboxylate,  Sodium Lauroyl Oat Amino Acids, sodium cocoamphoacetate
Agenti umectanti: compusi care atrag apa in piele
 

One thought on “Reguli pentru curatarea corecta a tenului

  1. Petras spune:

    Important este ca aceste solutii demachiante sa nu fie contrafacute in asa fel incat efectul scontat sa fie contrar asteptarilor. Sfatul meu este sa ne adresam unor brand-uri recunoscute ce pot garanta siguranta produsului utilizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *