Frumusetea vine din interior

Varza rosie – un aliment neglijat pe nedrept

Varza rosie face parte din familia cruciferelor, atat de mult laudata pentru proprietatile sale anticancerigene. Cu toate astea este pe nedrept marginalizata, poate din cauza ca fiind prea ieftina nimeni nu are interes sa o promoveze la fel de intens precum sunt restul membrilor sai (kale, varza de bruxelles).
 
beneficii varza rosie
PROPRIETATI

1. Varza este extrem de bogata in antioxidanti

Contine cantitati semnificative de vitaminele A si C si fitonutrienti precum luteina, tiocianati si izotiocianati, zeaxantina, care stimuleaza activitatea eznimelor digestive si protejeaza impotriva cancerelor de san, colon si prostata.

2. Varza are proprietati anti-inflamatoare

In ultimii ani este intens studiata legatura dintre inflamatiile declansate in corp si cancer sau alte boli. In cazul in care sistemul imunitar declanseaza din greseala un raspuns antiinflamator se ajunge la o stare de deterioare a intregului organism.
Varza rosie contine un nivel ridicat de antocianine, un tip de polifenoli care ajuta la reglarea inflamatiilor cin corp. Reduc frecventa tuturor cancerelor, indiferent de localizare, atat prin actiune directa, de distrugere tumorala, cat si prin reciclarea glutationului (cel mai puternic si mai important dintre antioxidantii produsi de organism).

3. Varza contine glucozinolate care sunt transformate in sulforafan, indole si alter substante anticancerigene.

Indole-3-carbinol degradeaza compusii cancerigeni inainte ca acestia sa fie activati.
Sulforafanul impidica raspandirea celulelor canceroase in corp.

4. Este bogata in complexul de vitamine B si in K1

O portie de varza iti asigura 85% din necesarul de vitamina K1 cu rol important in metabolismul oaselor si in coagularea sangelui. Contine de asemenea cantitati importante de vitaminele B, inclusiv folati, B1, B5 si B6, in forme superioare celor gasite in suplimente.

5. Vindeca ulcerele

Sucul de varza cruda obtinut prin presare la rece este unul dintre cei mai benefici nutrienti in vindecarea ulceratiilor datorita continutului ridicat de vitamina U, care de fapt nu este o vitamina ci o enzima despre care studiile stiintifice au demonstrat ca vindeca ulcerele.
Varza trebuie consumata cruda sau extrem de putin gatita la abur sau sotata. Varza gatita romaneste isi pierde toate calitatile sale anticancerigene.
Este indicat sa o cosumi chiar de 4-5 ori pe saptamana pentru beneficii sportie si vizibile asupra sanatatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *